A kozmetikai cégek erős védő szlogenje, hogy ha tartalmaz is a készítmény szintetikus, ráadásul bizonyítottan káros anyagot, az olyan kis mennyiségben található meg benne, hogy nem okozhatnak problémát. Viszont ez több oldalról is támadható.
Ha egy kérdéses vegyület található meg a kozmetikumunkban, az a vegyület sajnos máshol is előfordulhat, amivel akarva-akaratlanul érintkezünk. Gondolok itt a levegőben és vizekben található anyagokra, melyekkel nap mint nap találkozunk, és nem védhetőek ki.

Sok kicsi sokra megy!

Nem butaság az az ősrégi mondás, hogy sok kicsi sokra megy, mivel a vegyületek hatása összeadódhat, vagy erősíthetik egymást. Igazából ez egyéntől is függő, mivel a metabolizmusunk nem működik egyformán, van akinél gyorsabban, van akinél lassabban
bomlanak le az egyes ballasztanyagok és akinél lassabban, azoknál bizony fenn áll a veszélye annak, hogy halmozódhatnak az egyes anyagok, melyek káros hatásokat fejthetnek is a szervezetben. Ezeket átgondolva egy cég sem garantálhatja, hogy az általuk használt
mennyiség, ( amely kisebb koncentrációban fordul elő a kozmetikumban, mint a bizonyított káros koncentráció, melyet kimutattak a laborokban) egy idő után nem okozhat problémát, vagy bőr, vagy akár egészségügyi betegségeket. Az Environmental Working Group nevű amerikai környezetvédő szervezet felmérése szerint a nők naponta átlagosan tizenkétféle kozmetikumot használnak, melyek összesen 168 különböző összetevőt tartalmaznak, természeteseket illetve szintetikusakat egyaránt, míg a férfiak ennek csak a felét, hat terméket, 85 összetevővel.

A kevesebb néha több, most máshogy!

A másik tévhit, amely megütötte a szemem sok-sok oldalon, hogy CSAK NAGY ADAGBAN MÉREG, CSAK NAGY MENNYISÉGBEN KÁROS. A szervezetünk képes felismerni az idegen anyagot és képes eltávolítani azokat. Ennek több útja is van, távozhatnak az egyes anyagok a vesén keresztül, a tüdőn keresztül, vagy metabolizáció útján a máj segítségével.
Viszont felmerül egy kérdés. Nem egyszerűbb felismerni nagy adagban a káros anyagot?
Több kutatás bizonyítja, hogy egyes vegyületek kis dózisban is képesek bajt okozni, sőt, kis dózisban károsabb.
Mivel a szervezet is a nagyobb dózisokat könnyebben azonosítja idegen anyagként.

Benzil-szalicilát: illatanyagként szolgál, viszont potenciális bőrirritáló anyag, különösen napfénynek kitett bőrön.

Propilén-glikol: PG-nek rövidítik, ez egy petróleum származék, amely a bőrön áthatolva gyengíti a protein és a sejt szerkezetét.
Az iparban közkedvelten fagyállóként alkalmazzák illetve használják kagylók eltávolításra is a hajók oldaláról.
Az EPA (Enviromental Protection Agency) olyan mérgezőnek tartja, hogy az alkalmazottjaik csak védőfelszerelésben szabadulhatnak meg tőle, azt is olyan módon, hogy kötelesek elásni. Bizonyítottan veszélyes az egészségre.

Parabének: A parabéneket szintetikus úton, a PHBA megfelelő nagy mennyiségű alkohol és sav, pl. kénsav katalizátor jelenlétében történő észterezése során állítják elő. A savat ezután szódával (Na-karbonát) semlegesítik, majd a hűtés során a termék kristályos állapotba kerül; ezt centrifugálják, mossák, vákuum szárítják, őrlik és keverik. A parabéneket az 1920-as évektől széles körben használják fel tartósítószerként kozmetikumokban és testápolási termékekben. Továbbá gyógyszerek, élelmiszerek, zsírok, olajok, cipőápoló krémek, textilek, ragasztók tartósítására használják. Az parabének fő kockázata, hogy in vitro ösztrogénszerűen viselkednek és így károsítják a hormonrendszert. Elsősorban kozmetikumokkal, emellett élelmiszerekkel és gyógyszerekkel kerülhetnek be parabének a szervezetünkbe, vagyis bőrön át és lenyelés útján. A hormonháztartást megzavaró (ösztrogénhatású), esetleg mellrákot okozó és a nemzőszervek fejlődését hátráltató, valamint allergén hatásaik is lehetnek. A metil- és propil-parabén irritálhatja a szemet, az etil- és butil- parabén pedig a bőrt. A parabének égetésekor csípős füstök és gőzök keletkeznek. Jelenleg pl. az ESIS, az Európai Vegyianyag-információs Rendszer nem tartalmazza a parabének vegyületcsoportot ugyanakkor a növekvő aggodalmak miatt e vegyületek várhatóan világszerte egyre több vizsgálat és kutatás célpontjai lesznek. japán kutatók a metil-parabén UV fény hatására fellépő bőr- és oxidatív DNS károsodást indukáló hatását állapítottak meg.
Az eredmény arra utal, hogy a metil-parabén rák kialakulását sem kizáró bőrkárosodást okoz
a napsugárzás és a bőr észteráz enzimjének aktiválása hatására. A parabének allergiásreakciókat válthatnak ki arra érzékeny egyéneknél. A parabénekkel szembeni túlérzékenység nem ritka jelenség, klasszikus tünete a kontakt dermatitisz reakció. Úgy tűnik, hogy a parabéneket relatív kis koncentrációban tartalmazó gyógyszerek és kozmetikai szerek
ismétlődő használata vezethet túlérzékenységhez.

Kőolajszármazékok: A kőolajszármazékok iránt nem véletlen a sok fenntartás: egyre több kutatás bizonyítja, hogy ezek a vegyületek roncsolják a bőr szerkezetét. Megülnek a bőr felső hámrétegén, nem szívódnak be, de maradéktalanul eltávolítani sem lehet őket, ennek köszönhetően a bőr pórusai eltömődnek, pattanások és aknék jelennek meg általa. Nem utolsó sorban a ráncok kialakulásában, illetve azok mélyítésében is szerepet játszanak.

A bőr képes arra, hogy a szervezetből távozó méreganyagokat semlegesítse, mivel a legnagyobb kiválasztószervünknek tekinthetjük, csakhogy a kőolajszármazékok ezt megakadályozzák. A méreg megreked a mélyebb hámrétegekben, lelassítja a sejtfejlődést és megszünteti a bőr védekezőképességét, ezek együttese pedig a bőr rugalmasságának megszűnéséhez és a ráncok megjelenéséhez vezethet.

A bőr szárazzá és dehidratálttá válhat, ezen a krémezés sem segít, hiszen ezzel még több káros vegyület ül meg a felszínén. A legjobb tehát, ha olyan kozmetikumokat vásárolunk, amelyek kóőolajszármazékoktól mentesek.

Parfümök, illatanyagok: Az illatanyagokat három csoportba lehet sorolni:

Léteznek a természetes eredetűek, melyeket két alcsoportba sorolhatunk: növényi és állati eredetű. Ezek mellett léteznek a mesterséges illatanyagok. Az előállításuk nővényekből több módon történhet:

1. Vízgőzdesztillációval, pl. kakukkfű, geránium, kamilla

2. Oldószeres kivonással hidegen vagy melegen, pl. levendula, rózsa, jázmin

3. Sajtolással (a citrusfélék gyümölcseinek héjából)

4. Fermentációval enzimek segítségével (pl. mustármagból, mandulamagból)

Az állati eredetű illatosítók előállítása különböző, például az ámbra szürke színű, viasz szerű anyag, amely a hím bálnák anyagcsereterméke. Alkoholos oldatban állás közben válik illatanyaggá. A cibet a cibetmacska, a kasztóreum egy hódfajta, a mósusz kecskefajta apokrin mirigyeinek illatanyagai, amelyeket erős hígításban alkalmaznak.
A kozmetikai készítmények illatosításához sohasem egyfajta illatanyagot, hanem illatkompozíciókat használnak. Az illatanyagok kiválogatása egy-egy jellegzetes illat előállításához sok türelmet, szakértelmet, memóriát és nagy gyakorlatot kíván. Először összeállítják a kompozíció testét, amelyet bázisnak nevezünk. A bázis összeállítása után kerülnek a kompozícióba az illatrögzítők.
Az illatrögzítők kevésbé illékony anyagok. A kapott keveréket adalékanyagokkal gazdagítják, mely az illatok kismértékű módosítására, frissítésére szolgál. Az illatkompozíciók minőségi összetétele ismert, de mennyiségi összetétele szigorúan őrzött gyártási titok. Más-más illatkompozíciókat állítanak össze az illatszerekhez, púderek, hintőporok, a kozmetikai emulziók, hajápoló szerek, a rúzsok, a fog-, és szájápolási cikkek, a szappanok, tusfürdők illatosításához.
Bizonyított tény, hogy aminek jó, kellemes illata van, azt jóval könnyebb eladni, mint ami illatmentes. Az illatok érzéseket, emlékeket képesek előidézni, benyomásokat kelthetnek bennünk, amitől az adott termék még vonzóbbá válhat. Viszont egyre többen szenvednek allergiával, bőrproblémákkal, illatanyagoktól való érzékenységgel. Egyre több babaápolási terméket is telepakolnak mindenféle illatanyaggal, csak hogy az anyukáknak még vonzóbb legyen az adott kozmetikum. Valljuk be a babáknak aztán teljesen mindegy, hogy magnólia, mandula vagy rózsa illatuk lesz. Sajnos sokan nem foglalkoznak azzal, hogy komoly veszélyeket rejtegetnek a különféle parfümök.

Hogyan is működnek az illatok?
A parfümök, illatanyagok egy úgynevezett illékony reakció során illatokat bocsájtanak ki. Ez a reakció mindig irritációval jár. Számos tudományos publikáció is közölte, hogy az illatanyagok a leggyakoribb összetevői a kozmetikumoknak, amelyek irritációt, allergiát okoznak. Nem véletlen, hogy akiknek érzékeny a bőre, kifejezetten illatanyag-mentes termékeket választanak. Érzékeny bőr esetében, kifejezetten ha aknés, rosaceás, ekcémás, az irritáló hatás 10x erősebb.

Emulgeátorok:
Olyan kozmetikumokban, vagy élelmiszerekben egyaránt alkalmazott növényi vagy állati eredetű összetevők, amik lehetővé teszik, hogy egymással nem keveredő fázisok egymásban történő eloszlásukat. Tartós kapcsolat jön létre a két fázis között, így jön létre az emulzió.
Csökkentik a felületi feszültséget, ez által képesek lesznek az apró zsírcseppek úgymond úszni a vízben. Ezt a fajta emulziót nevezzük o/v tehát olaj a vízben emulziónak, míg a V/O emulzió esetében vízcseppek úsznak az olajos diszperziós közegben.
Az egyes emulgeálószerek segítségével így stabil rendszerek hozhatók létre. Az egyik legismertebb emulgeáló szer az SLS.

Hatásai a bőrre: Irritálja a bőrt. Az SLS-ről több tudományos kutatás is bizonyította, hogy erős bőrirritáló anyag. Ha nagyobb koncentrációban találkozunk vele akkor a bőrirritáció hamar jelentkezik, kisebb koncentráció esetén felnőtteknél körülbelül egy óra után jelentkezhetnek a tünetek, azaz ha egy órát ülünk a kádban, SLS-es habfürdővel. Vékonyabb, érzékenyebb bőrű embereknél, illetve csecsemőknél, gyermekeknél hamarabb jelentkeznek a tünetek .
(A gyerekeknél ezért különösen fontos a megfelelő szulfátmentes fürdető és sampon használata)
Magasabb hőmérsékleten – forró vizes kádban – ráadásul jobban érvényesül ezen hatás. Magas koncentrációjú, vagy hosszú idejű SLS és SCS kitettség esetén, tehát ne csodálkozzunk, ha kiszárad, kivörösödik, esetleg begyullad a bőrünk. Az SLS-es
sampon akár a fejbőr viszketését is okozhatja: olvasd el hogy tudod megoldani a problémát !

Az SLS súlyosbítja a bőrbetegek (pl. ekcéma) tüneteit Ekcémás vagy érzékeny bőrű embereknek nem javasolnánk SLS-t vagy SCS-t
tartalmazó tisztálkodó szerek, tisztító szerek használatát ugyanis súlyosbíthatja a tüneteket. Egy orvosi szaklapban bemutatott kutatás is megerősíti, hogy atópiás dermatitiszben (bőrgyulladás) szenvedő betegek szignifikánsan rosszabbul reagálnak SLS kitettsége. Ha ekcémás vagy, itt találod a szempontokat hogy érdemes kozmetikumokat választanod.

Az SLS irritálja a szemet. Állatkísérletek, sőt humán vizsgálatok is alátámasztják az SLS szemirritációs hatást. Érdemes ezért elkerülni, hogy SLS tartalmú sampon a szemünkbe kerüljön, de a legjobb, fejbőrünk védelme érdekében, ha kerüljük az ilyen samponokat és inkább natúr alternatívát választunk. Gyermekek esetében, akiknek bőre még érzékenyebb kifejezetten ajánlott SLS mentes terméket választani.

Az SLS akadályozza, lassítja a sebgyógyulást. Az SLS a bőr irritáló hatásával összefüggésben akadályozza, lassítja a bőrünkön lévő sebek gyógyulását. Így ha sebes a bőrünk, kerüljük el, hogy hosszan üljünk a kádban, ha SLS vagy SCS tartalmú tisztálkodó szert használunk. Ne feledjük, az SLS az esetleges mikrosérülések gyógyulását is lassítja, ezért ha teheted, cseréld le a tusfürdődet SLS mentes termékre.

Állati eredetű anyagok:
A leggyakoribbak, melyeket kozmetikumokban alkalmazhatnak az a kollagén illetve az elasztin. Egyáltalán nem jutnak át a bőrön, hiszen túl nagy molekulák, úgynevezett óriásmolekuláknak is nevezik őket. Filmréteget képeznek csak a bőr felületesen,
felhalmozódnak a pórusokban. Ez által eltömítik azokat, gyulladást okoznak, majd aknékat, pattanásokat. Allergiás reakciót is előidézhetnek. Ráadásul, ami nem elfelejtendő, hogy állatok kínzásával, megölésével jutnak tiszta kollagénhez vagy elasztinhoz.
Fontos, hogy alaposan megválasszuk, hogy mik kerüljenek a bőrünkre, mivel a bőr nem felejt!

Amikor a LAVISH bőrápoló termékeinket választod, a fent említett káros hatásoktól óvod meg a bőröd, mivel kizárólag természetes alapanyagokból készülnek. 

Válogass webshopunkból otthonról -> http://bestwax-szortelenites.hu/termekkategoria/lavish/